Михаил Прохоров | расчёт расстояния между городами | медицинский справочник | бизнес план

Сидячий спосіб життя підвищує ризик захворювань нирок

Люди, які кожен день проводять в сидячому положенні декілька годин, не тільки наражають себе на появу ожиріння та біль у ногах та руках, але й також на ймовірність розвитку захворювань нирок. Провідний дослідник, доктор наук Томас Йейтс из Університету Лестера та університетських лікарень Лестера говорить: «На сьогоднішні невідомо, як сидячий спосіб життя або фізична активність безпосередньо впливають на здоров’я нирок, але зменшення часу сидіння та збільшення фізичної активності звичайно сприяють покращанню роботи серцево-судинної системи за рахунок нормалізації артеріального тиску, зниження холестерину, посилення метаболізму глюкози та загального здоров’я артерій. Вищеназване дослідження, яке демонструє зв’язок між факторами способу життя та розвитком хронічних захворювань нирок, є також ще одним доказом того, що зменшення часу, яке ви проводите сидячи, може мати важливі переваги для здоров’я».

Результати даної роботи, які були опубліковані в Американському журналі захворювань нирок, (American Journal of Kidney Diseases), стверджують, що виключно чоловіки починали займатись фізичною культурою, щоб компенсувати негативний вплив довгого перебування в положенні сидячи. Як пояснює доктор Йейтс, люди, які сидять впродовж робочого дня, наприклад, в офісі щоденно з 9 до 17 години, можуть покращити своє здоров’я, зокрема, функціонування нирок, якщо вони займаються традиційними фізичними вправами від помірної до високої інтенсивності, включаючи швидку ходу, біг підтюпцем та на біговій доріжці. Однак заняття спортом з метою компенсації негативних наслідків сидячого способу життя не так ефективні для жінок, як для чоловіків.

Жінкам потрібно задуматись про зменшення кількості часу, який вони проводять в сидячому положенні. Був проведений аналіз більше 5650 учасників (у віці від 40 до 75років), які були розділені на групи, залежно від двох факторів: щоденна кількість сидячого часу та часу, витраченого на фізичну активність.

Зі зміною деяких аспектів способу життя, ризик розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН) знизився більш, як на 30 % у жінок, які повідомили, що проводять сидячи менше трьох годин, порівняно з тими, в кого час перебування в нерухомому положенні більше восьми годин.

Чоловіки, які перебували в сидячому положенні менше трьох годин, продемонстрували зниження на 15 %. У чоловіків, які приділяли фізичній активності не менше 30 хвилин щодня, ризик розвитку ХБП знизився як найменше на 30%. Тим не менше, вправи не виявили суттєвого впливу на результати жінок. Попередні дослідження показали, що і чоловікам і жінкам з діагнозом (ХХН) корисно регулярно займатись спортом.

Оскільки вищеназване дослідження є першою роботою, яка показала зв’язок між довготривалим сидінням та підвищеним ризиком захворювань нирок, незалежно від занять спортом, необхідні додаткові дослідження, які пояснюють цей взаємозв’язок .

До цього часу було проведено декілька досліджень, які вивчали вплив вправ на стан здоров’я. Раніше доведено, що спорт знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця, цукрового діабету другого типу, раку молочної залози та раку товстої кишки. Одне з таких досліджень, опубліковане в Archives of Dermatology, показало взаємозв’язок між фізичною активністю та зниженням ризику захворіти на псоріаз.

Доктор Йетс рекомендує включити фізичну активність та зниження часу сидіння в програму лікування нирок для покращення терапевтичного результату.

Доктор Керрі Уілліс, старший віце-президент з науково-медичної діяльності в Національному нирковому фонді, говорить: «Це дослідження дуже важливе, оскільки захворювання нирок є одним з найбільш розповсюджених хронічних захворювань. Від нього страждають двадцять шість мільйонів американців та мільйони людей по всьому світу. Окрім скрупульозного контролю за артеріальним тиском та рівнем ліпіду, лікування та профілактика хвороб нирок повинні включати в себе зміну способу життя, зокрема, збільшення фізичної активності та зменшення часу сидячого способу життя».

Підготовлено за матеріалами Bharakhada N, Yates T, Davies MJ, Wilmot EG, Edwardson C, Henson J, Webb D, Khunti K. Association of sitting time and physical activity with CKD: a cross-sectional study in family practices. Am J Kidney Dis2012, vol.60, №4, pp.583-590.

Підготувала Олена Гикава

Фото з мережі Інтернет

 

Актуальне
НАКАЗ про затвердження норм витрат на проіведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів на 2017 рік.
НАКАЗ про затвердження норм витрат на проіведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів на 2017 рік. ...Читати повністю

Звіт з фізичної культури і спорту. Форма № 2-ФК (річна). 2016 рік
Звіт з фізичної культури і спорту. Форма № 2-ФК (річна). 2016 рік Звіт з фізичної культури і спорту. Форма № 2-ФК (регіони) Звіт ...Читати повністю

ПОСТАНОВА від 30 березня 2016 р. № 248
ПОСТАНОВА Про внесення змін до Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу від 30 березня 2016 р. № 248 ...Читати повністю

Роз’яснення Мінмолодьспорту щодо фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл
Лист Міністерства молоді та спорту України про фінінсування дитячо-юнацьких спортивних шкіл Лист Міністерства молоді ...Читати повністю

Проект Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників сфери фізичної культури і спорту
Проект Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників сфери фізичної культури і спорту ...Читати повністю

Наказ Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки від 07.07.2014 №2212/798
Наказ Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки "Про затвердження форм Свідоцтва про закінчення ...Читати повністю

Навчальні програми з видів спорту
Навчальні програми з видів спорту ...Читати повністю

Наказ № 30.07.2013 № 37
НАКАЗ Про затвердження Типових штатних нормативів дитячо-юнацьких спортивних шкіл ...Читати повністю